Ne zaboravite zimske gume i lance za sneg ako krećete na put

Kako odabrati zimske pneumatike
November 10, 2017
Oprezno kada naiđete na “crni led”
December 12, 2017
Prikaži sve

Ne zaboravite zimske gume i lance za sneg ako krećete na put

Zimske gume su neophodne u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ako je put pokriven snegom, ledom ili poledicom. Važno je da što pre letnje gume zamenite zimskim i to ne samo na pogonskim točkovima. Dubina šare ne sme da bude manja od 4 milimetra.
Ukoliko ste planirali odlazak na put nemojte zaboraviti i zimske lance. Iako kalendar govori da jesen još uvek traje, zima nam se sve ozbiljnije približava. U planinskim predelima već ima prvog snega i zato su lanci na točkovima obavezni ako krećete van naselja. Pored toga, u obavezi ste da ih montirate kada naiđete na saobraćajni znak da su lanci obavezni, a put je prekriven snegom.
Postoji nekoliko vrsta lanaca za sneg, ali se najčešće koriste lanci od čeličnih karika. Pri kupovini lanaca za sneg, treba voditi računa o tome da dimenzija lanaca odgovara dimenziji guma. Budite pažljivi prema gumama kada montirate lance. Lance ne treba previše zatezati, jer pri vožnji može doći do oštećenja gume. U istom periodu, od 1. novembra do 1. aprila, vozači koji voze u gradu ne moraju da u gepeku imaju lance za sneg, dok moraju kada voze van grada.

Comments are closed.