Oprezno kada naiđete na “crni led”

Ne zaboravite zimske gume i lance za sneg ako krećete na put
November 24, 2017
Zatamnjena stakla: pojačana kontrola
January 22, 2018
Prikaži sve

Oprezno kada naiđete na “crni led”

Usled zamrzavanja kiše ili topljenja i ponovnog zamrzavanja snega nastaje pojava poznata kao “crni led”.
Ova poledica na putu je opasna jer je vozačima nevidljiva na prvi pogled. “Crni led” najčešće nastaje noću i u ranim jutarnjim satima, kada su temperature najniže ili kada nema sunca koje bi zagrejalo puteve. Zato se i formira na delovima puta na kojima nema mnogo sunčeve svetlosti i koji su manje prometni, kao što su mostovi i putevi ispod nadvožnjaka.
U zimskom periodu važno je da budete oprezni za volanom, da vozite oprezno bez naglog kočenja i menjanja pravca. Ukoliko se susretnete sa poledicom glavno pravilo je da u tom momentu držite ravno volan i ne pritiskate kočnicu. Usporite tako što ćete skinuti nogu sa papučice gasa i prebaciti menjač u niži stepen prenosa kako biste što lakše prešli preko leda. Ako se desi da zadnji deo automobila klizi levo-desno napravite lagani okret volana u istom pravcu.
Ako se dogodi da automobil ipak krene van puta, pokušajte da ga usmerite u prazno polje ili paperjast sneg, kako biste napravili što manju štetu. Da biste se zaštitili pre vožnje proverite zimske pneumatike, vozite polako i oprezno sa uvek upaljenim svetlima. Očistite sve prozore od snega i prljavštine, ne koristite telefon ili radio koji bi odvlačio pažnju, izbegavajte nagle pokrete i pratite vremenske prilike na putnim pravcima kojima nameravate da se krećete.

Comments are closed.