Zatamnjena stakla: pojačana kontrola

Oprezno kada naiđete na “crni led”
December 12, 2017
Prikaži sve

Zatamnjena stakla: pojačana kontrola

Saobraćajna policija pojačala je kontrolu zatamnjenosti stakala na vozilima. Neophodno je da vozači imaju odgovarajući atest za ugrađene folije na vozilima, u suprotnom biće kažnjeni. Vozila koja imaju tamnija stakla nego u atestu, biće upućivana na vanredne tehničke preglede. Pored ove provere, policija će proveravati i da li se u vozilima nalaze lica sa poternica, krijumčari oružja ili droge.
Zatamnjivanje stakala je dozvoljeno po zakonu, ali uz ograničenja. Zatamnjivanje šoferšajbne nije dozvoljeno. Bočna prednja stakla mogu se zatamniti do 30 odsto, dok zadnja stakla mogu da se zatamne koliko vlasnik vozila želi, pod uslovom da vozilo poseduje bočne retrovizore sa obe strane. Kada je reč o fabrički zatamnjenim staklima, ona ne podležu proverama.
U slučaju lepljenja folije, važno je da ona ima odgovarajući atest proizvođača folije. Od ovlašćenog uvoznika vozila na kome se stakla zatamnjuju neophodno je dobiti dozvolu za "prepravke na vozilu", a zatim podneti zahtev Agenciji za bezbednost saobraćaja za dobijanje dozvole za ispitivanje zatamnjenosti stakala.
Kada se stakla dodatno zatamnjuju menjaju se njegove karakteristike kao što su procenat vidljivosti, mehanička čvrstoća, sprečavanje rasprskavanja bočnih kaljenih stakala i dr. i potrebno je uraditi dodatno ispitivanje stakala u akreditovanim institucijama (AMSS centrima Beograd, Niš, Novi Sad, Mašinski fakultet u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i dr.). U ovim institucijama dobija se atest koji verifikuje dodatna zatamnjenja s pravilnikom.
Cena zatamnjivanja (lepljenje folije, zahtev za izdavanje atesta, ispitivanje u AMSS, izdavanje uverenja, novi tehnički pregled i ostali troškovi) iznosi između 20.000 i 30.000 dinara.
Kazne za nepropisno zatamnjivanje stakala iznose od 6.000 do 20.000 dinara, šest kaznenih poena i do tri meseca zabrane upravljanja motornim vozilom.

Comments are closed.